Our CuspisCard software is being implemented as a part of a new eHealth Card

09/11/2018 Healthcare

Our CuspisCard software is being implemented as a part of a new eHealth Card

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a razgovaralo se o uvođenju elektroničkih zdravstvenih iskaznica u ovoj županiji

Odlukom o visini cijene elektroničke zdravstvene iskaznice članovi Vijeća su, po prijedlogu Stručne službe Zavoda, odlučili kako će cijena elektroničke zdravstvene iskaznice biti 1 KM koliko košta i papirnata zdravstvena iskaznica, piše Večernji list BiH. Uz obrazloženja rukovoditelja Sektora za informacijske tehnologije Senadina Čatrnje, ravnatelj ZZO-a HNŽ-a Rade Bošnjak članovima Vijeća dao je dodatne informacije vezane za e-iskaznicu i razloge zbog kojih Zavod predlaže da cijena iste bude 1 KM.

Dio troškova snosi Zavod

– Uvažavajući ekonomske i socijalne prilike naših osiguranika odlučili smo vam predložiti da cijena e-iskaznice za osiguranike bude 1 KM, a razliku troškova izrade od 1,64 KM preuzet će Zavod. Nama je cilj, kada e-iskaznica uđe u primjenu, da se najveći broj osiguranika odluči upravo za elektroničku zdravstvenu iskaznicu umjesto papirnate. E-iskaznica osiguranicima donosi niz beneficija među kojima je i prestanak potrebe odlaska osiguranika u područne urede Zavoda zbog ovjere jer će e-iskaznice imati elektroničku ovjeru evidentiranu u integriranom zdravstvenom informacijskom sustavu (IZIS). Osim što je e-iskaznica pogodnost za osiguranike, ona nosi beneficije i za zdravstvene ustanove i za Zavod – poručio je ravnatelj Bošnjak. Nakon usvojenih izvješća, Upravno vijeće Zavoda razmatralo je i usvojilo još šest odluka i jedan pravilnik. Među njima je odluka o visini premije osiguranja (markice) za 2019. godinu, sukladno kojoj cijena premije, kao i ranijih godina, ostaje 20 KM po osiguranoj osobi, s tim da su plaćanja iste, odnosno osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite, oslobođena djeca do navršene 18. godine života. Zanimljiva je i informacija kako je ZZO HNŽ u devet mjeseci ostvario višak prihoda od skoro tri milijuna maraka.

Višak prihoda

– U proteklih devet mjeseci Zavod je ostvario višak prihoda u odnosu na planirana sredstva u iznosu od 2,978.537 maraka. U ovaj financijski rezultat uključen je cijeli iznos prihoda od redovite distribucije premije osiguranja, kao i prihoda od paušalnih troškova inozemnog osiguranja koji su neusporedivo bolji u odnosu na ranija vremena. Uz navedene prihode na ovakav financijski rezultat utjecali su i prihodi od doprinosa zaposlenih koji su, u ovom razdoblju, viši od planskoga prosjeka. Međutim, uz sve nabrojeno ne smijemo zaboraviti na rizik koji sa sobom nosi otežano poslovanje pojedinih obveznika uplate doprinosa, kao što je trenutačno Aluminij d.d. i posljedično njegovi kooperanti, a što se izravno, do kraja ove godine, može negativno odraziti na prihodovnu stranu financijskog plana – kazao je ravnatelj Bošnjak.

Preuzeto ┉  vecernji.ba

 

 

Share: