ZZO HNŽ/ K uveo elektronske potvrde za ortopedska i druga pomagala

03/03/2017 Uncategorized

ZZO HNŽ/ K uveo elektronske potvrde za ortopedska i druga pomagala

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K javnosti je predstavio novu funkcionalnost Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS). Riječ je o elektronskim potvrdama (e-potvrdama) za ortopedska i druga pomagala s Liste pomagala.

Uvođenjem elektronske potvrde (e-potvrde) za ortopedska i druga pomagala izabrani liječnici će umjesto papirnatih, u programu IZIS, ispisivati e-potvrde za ortopedska i druga pomagala. Elektronske potvrde osiguranici će preuzimati u područnim uredima Zavoda gdje će dobiti detaljne upute kod kojih ugovornih dobavljača iste mogu realizirati.

Pojašnjavajući uvedenu funkcionalnost direktor Zavoda, Rade Bošnjak, kazao je:

“Nakon elektronskih recepata za lijekove, e-potvrda za ortopedska pomagala funkcionalnost je koja će osiguranicima uvelike olakšati pristup zdravstvenoj zaštiti. Od 01.04. 2017. godine pored godišnjih NOM-ova (nalaz, ocjena, mišljenje ovlaštenog liječnika specijaliste) uveli smo i trajne NOM-ove za određena trajna stanja za koja osiguranici trebaju ortopedska i druga pomagala. Uvodeći e-potvrde uvelike će biti olakšan pristup ortopedskim pomagalima svim osiguranicima koja ih koriste, a posebice osiguranicima s trajnim i godišnjim NOM-ovima koji će telefonski moći kontaktirati svog izabranog liječnika radi propisivanja potvrde i umjesto odlaska kod izabranog liječnika osiguranici će odmah ići u područne urede Zavod, a potom kod ugovornog dobavljača kako bi preuzeli propisano pomagalo. Naravno, e-potvrde pogodnost su i za izabrane liječnike jer će se smanjiti gužve u čekaonicama, odnosno dolasci osiguranika samo zbog ispisivanja potvrde. Također, izabrani liječnici, u IZIS-u, imat će uvid u povijest, svih propisanih i realiziranih ortopedskih pomagala kao i ostale važne informacije.”

Pored predstavljanja e-potvrde za ortopedska i druga pomagala javnosti je predstavljena i novina na web stranici Zavoda (www.zzo.ba), a odnosi se na mogućnost pregleda pomagala s Liste pomagala uz informaciju o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave pomagala, rokom trajanja i kontakt informacijama ugovornih dobavljača kod kojih osiguranici mogu preuzeti propisano pomagalo.

Za kraj, direktor Bošnjak je naglasio kako je ovo testna faza primjene e-potvrde koja će potrajati naredna dva do tri mjeseca. Nakon isteka testne faze kada izabrani liječnik propiše e-potvrdu za ortopedsko i drugo pomagalo osiguranik neće morati ići u područni ured Zavoda već će odmah ići kod ugovornog dobavljača poradi realiziranja potvrde, odnosno preuzimanja pomagala što će osiguranicima dodatno olakšati pristup ortopedskim i drugima pomagalima.

 

Izvor: https://zzo.ba/novost/392/zzo-hnz-k-uveo-elektronske-potvrde-za-ortopedska-i-druga-pomagala 
_
Share: